generator ozonu - jakimi parametrami się kierować

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    L&K
    • 2013
    • 1115
    • Octavia II (1Z3)
    • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Muszę obfotografować maszynę to wkleję zdjęcia. To ozonator o dość dużej wydajności z wentylatorem. Wziąłem taki, bo ma mieć większą skuteczność w czyszczeniu całego układu niż te doprowadzające ozon rurkami ( z tubą) które siłą rzeczy muszą mieć ograniczenie realne max 3 - 3,3g. Wiem, że taki jak nabyłem używa m.in serwis Hondy w Wawie. Z kolei takie jak ty masz często biorą też serwisy samochodowe. Są różne szkoły - jedni twierdzą, że lepszy z króćcem i rurką, inne, że skuteczniejszy jest wentylatorowy o nieco większej wydajności. Wiadomo, że o realnej wydajności i tak zdecyduje wilgotność powietrza, a wpływ na pracę będzie też miała temperatura.
    Jedno jest pewne - te o wydajności 400-500 to chyba jednak nieporozumienie.

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez himi
      Jedno jest pewne - te o wydajności 400-500 to chyba jednak nieporozumienie.
      to na pewno...
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• CaveMan
        Classic
        • 2014
        • 28

A co sądzicie o tym generatorze ozonu Viaken VOZ-GL-2108 7G

Ma ktoś może taki i mógłby coś więcej napisać o nim ?

Komentarz

• himi
          L&K
          • 2013
          • 1115
          • Octavia II (1Z3)
          • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Ozonator już na płycie, nominalna wydajność wydaje się wysoka, pytanie jaka jest w praktyce. Trudne do zmierzenia tak naprawdę. Zobacz sobie maszyny polskiej produkcji, nie wiem czy nie będą pewniejsze, masz serwis na miejscu. Ceny minimalnie wyższe. 7g/h to bardzo duża wydajność. Dla samochodu nawet nieco za duża. Wystarczą spokojnie 3-4 g/h moim zdaniem.

Komentarz

• CaveMan
            Classic
            • 2014
            • 28

himi, Tak wiem, że 7g to dość dużo jak do samochodu jednak mógłbym używać go również w domu. W jednym z serwisów klimatyzacji, w którym byłem koleś używa ozonatora 7g do odgrzybiania.

Polskie wydają się pewniejsze i solidniejsze w wykonaniu tyle, że ta cena dość wysoka

Komentarz

• himi
              L&K
              • 2013
              • 1115
              • Octavia II (1Z3)
              • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Coś za coś. Ja mam polską produkcję.

Komentarz

• opermon
                Rider
                • 2008
                • 318
                • Octavia II (1Z3)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Doradźcie czy takie cudo http://allegro.pl/ozonator-generator...965383000.html nadaje się do używania w aucie, ewentualnie co byście polecili w rozsądnej kasie. Ozonatora będę używał tylko w moim aucie, raz czy dwa w roku i nie chce wydawać kasy np. 600 zł, bo taniej wyjdzie podjechać raz w roku do magików od klimy.
                Octavia 2 FL 1,4 CAXA, 12r

Komentarz

• himi
                  L&K
                  • 2013
                  • 1115
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Tylko, że większość magików ma takie właśnie zabaweczki poniżej 1g. Więc lepiej kupić sobie takie 800 mg niż płacić za to 50 zł u kolesia za 30 minut

Komentarz

• logan_x
                    Rider
                    • 2011
                    • 401
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W O1 najlepiej odkręcić schowek i dmuchawę i potraktować parownik środkiem do dezynfekcji na bazie alkoholu np. Velox AF.
                    Na 100% będzie skuteczniejsze niż ozonator

Komentarz

• opermon
                      Rider
                      • 2008
                      • 318
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja u siebie też odkręcam schowek i psikam polecaną na forum pianką crc. Raz w roku też byłem u klimiarzy na ozonowaniu i dlatego wymyśliłem, że kupię sobie ozonator. Przy tym który podałem w linku nie będę musiał używać go przez cały dzień żeby uzyskać zadowalający efekt?
                      Octavia 2 FL 1,4 CAXA, 12r

Komentarz

• logan_x
                        Rider
                        • 2011
                        • 401
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Mam jakiś chiński ozonator 400mg/h od viakena, gdy zaczęło śmierdzieć ozonowałem kilka razy po 30 minut, efekt był znikomy albo żaden. Od tego czasu używam chemii i jestem zadowolony, szczególnie ze zmywacza wurtha, ostatnio zastosowałem Velox AF na jesieni bo zaczęło śmierdzieć po wiosennym odgrzybianiu jakaś pianką z supermarketu. Jeździłem już w tym roku z klimą i nadal brak przykrych zapachów, ale i tak jak będę wymieniał filtr kabinowy to odkręcę profilaktycznie schowek i dmuchawę i zaaplikuję chemię.

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Co jest lepsze ozonator czy ultradzwiękowe urządzenie do czyszczenia klimatyzacji. Np. taki https://www.google.nl/webhp?sourceid...aircomatic%203

Komentarz

• danielosy
                            Rider
                            • 2010
                            • 269
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

hey koledzy mieszka ktorys z Was kolo Bytomia? moze sie dogadamy odnoscnie ozonowania ile za taka zabawe??
                            moja czarna perla
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

osobiście będę polecał to, co zrobiłem sobie - mianowicie kupno z aliexpress płytek+przetwornicy, dokupieniu sobie byle termowentylatora z supermarketu i po 2h zabawy dla laika za ok. 130pln mamy własny ozonator. Wydajność deklarowana przez Chińczyków to 7g, nie będę się mądrzył, czy tyle faktycznie jest, czy nie - w każdym razie po demontracji skuteczności musiałem wykonać już czwartą sztukę - 3 poszły dla kumpli
                              w aucie aby odświeżyć wystarczy 20min, żeby zabić zapach fajek w łazience wystarczą 3-5min, po półgodzinnym ozonowaniu pomieszczenia 4x3x2,5m pomimo ciągłego wietrzenia zapach ozonu utrzymuje się nawet kolejnego dnia

ps. czas i jakość wykonania zależy od skilla - pomimo, że ja umysłowy i do tego humanista, to czwartą sztukę robiłem niewiele ponad godzinę potrzebne narzędzia to:
                              - lutownica (koniecznie, chyba że masz cojones ze stali i nie boisz się efektów skręcania drucików)
                              - dremel (chyba, że przylepisz przetwornicę)
                              - pistolet klejowy (albo przytwierdzasz płytki generujące ozon jakoś inaczej niż na gluty gorącego kleju)

Komentarz

• danielosy
                                Rider
                                • 2010
                                • 269
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

hey kolego a mozesz wrzucic foty jak cobie to zrobiles?ciekawy jestem ty to masz leb widze na karku
                                moja czarna perla
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• czernobyl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1276
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez danielosy
                                  hey kolego a mozesz wrzucic foty jak cobie to zrobiles?ciekawy jestem ty to masz leb widze na karku
                                  no problemo, fotki tu: https://www.dropbox.com/sh/pik8tgda6..._yMOokX8a?dl=0
                                  oczywiście widać humanizm i niedoróbki - ale robiłem sobie, więc nie zamierzam się przejmować faktem, że plastiki jakoś nierówno docięte - i tak nieźle mi wyszło z wepchnięciem przetwornicy w podstawę - w pierwszych dwóch modelach przetwornicę przymocowałem z boku, tu z przodu nie widać, że to już nie termowentylator
                                  poza tym należy usunąć druty grzewcze z oryginalnej konstrukcji i mamy miejsce na osadzenie płytek generujących ozon
                                  ostatnia fotka to oczywiście widok w ciemnościach, gdy ozonator działa
                                  pobór mocy tego czegoś jest minimalny - działa spokojnie z przetwornicą samochodową 150w

oczywiście można kupić jakąś extra obudowę i wiatrak 120x120x25@220v, ale wtedy ze 130 robi się >200PLN, a ozonu zrobi tyle samo

Komentarz

Pracuję...